Povești pe canapea

- Articol -

Our Blog

articol despre psihologie

Paradoxul opțiunilor nelimitate

  • 10/10/2023

Pare că mereu e ceva mai bun după colț. Iar asta creează un sentiment de nemulțumire, de insuficiență. Având senzația că ceva la superlativ este la o decizie distanță, ne simțim presați să facem alegerea corectă. Dar avem atât de multe opțiuni. Atât de multe brand-uri de haine, mass- market sau de lux, atâtea firme de mașini, tot atâtea tipuri de credite și rate la bancă, site-uri de dating care îți oferă o gamă parcă nesfârșită de posibili parteneri, diete low carb, keto, paleo, vacanțe în orice loc al lumii. Toate opținuile sunt pentru totate posibilitățile financiare.

În toată abundența aceasta de opțiuni, mai știm oare ce vrem? Mai știm care sunt nevoile și dorințele noastre? Avem cu adevărat nevoie de o altă mașină sau noul bolid postat pe Facebook al unei foste colege de liceu ne face actuala mașină să pară veche și uzată?

Acum câțiva ani s-a făcut un experiment social. Un eșation trebuia să aleagă un borcan de dulceață din trei trei tipuri diferite. Se măsura timpul în care s-a făcut această alegere. A fost foarte scurt. Ulterior, eșantionul a avut aceași sarcină, însă acum erau în jur de cincizeci de opțiuni. Nu doar că timpul a fost cu mult mai mare, însă respondenții au înregistrat sentimente de deznădejde, frustrare, iritabilitate. Iar sarcina era atât de simplă, ,,alege-ți dulceața preferată!” Sunt așa de multe opțiuni încât punem atât de multă presiune pe noi să facem alegerea corectă, că ori nu mai alegem nimic, ori ne supărăm pe noi înșine că suntem nehotărâți. Nu mai apreciem ce avem, nu mai muncim pentru a menține relațiile pe care le avem unii cu alții.

E perfect normal și dezirabil să fii optimist, să speri la mai bine, să fii motivat să îți îmbunătățești viața. Dar dacă te uiți cu ranchiună la cei din jurul tău și la realizările lor, desconsideri tot ce ai în prezent, catalogând drept insuficient, dacă motorul tău intern spune ,,mai mult mai multă”, dar nevoia intrinsecă nu este cunoscută, poate ar trebui să iei o pauză și să reconsideri valorile și prioritățile.

Când te simți presat de a lua decizia corectă într-o multitudine de posibilități, sperând să alegi ceea ce îți va aduce cele mai multe avantaje pe termen scurt și lung, înlătură surplusul gândindu-te ,,care e dulceața mea preferată?” Dacă din copilărie dulceața de căpșuni a bunicii era prima pe care o puneai în clătite, atunci poți face abstracție de cea de ardei iute, trandafiri sau nuci verzi. Sub această metaforă, analizează preferințele, dorințele și nevoile tale, cele vechi, din copilărie, dar și cele actuale atunci când iei o decizie. Sunetul de fundal, sub apanajul posibilităților nesfârșite, ne distrage atenția de la ceea ce avem nevoie cu adevărat. Însă un moment de introspecție în care să ne conectăm cu sinele nostru, ne oferă răspunsul clar tuturor întrebărilor, incertitudinilor, temerilor și anxietăților noastre.

Cunoaște-te pe tine! Și răspunsul la ,,care e dulceața mea preferată?” va veni mai repede decât crezi :)