De ce să mergi la psiholog? (Dar avem psihoterapie și acasă...:) )
- 30/06/2023
Explicația științifică este că limbajul și sentimentele sunt funcții prefrontale.
Ne simțim mai bine atunci când mergem la terapie sau vorbim despre problemele noastre deoarece fluxul de sânge și oxigen trece de la structurile subcorticale (inconștient) la cele prefrontale.
Am însă și o explicație care mă face să par mai puțin tocilară și e mult mai agreată de către prietenii mei. :)E bine să vorbești cu cineva. În general. Deoarece te ajută să te distanțezi de intensitatea și tensiunea emoțională a situației cu care te confrunți și să te poziționezi în ipostaza de obsevator, ceea ce îți permite să vezi lucrurile mlt mai clar. E bine să discuți cu familia, prietenii tăi sau cu oricine te simți confortabil să faci asta.
Viața e de multe ori imprevizibilă. Uneori suntem pe val, alteori ne înghite valul pur și simplu. Se întâmplă, în mod inevitabil, să întâmpini dificultăți, să te simți anxios, trist, panicat, copleșit sau blocat pur și simplu într-o situație sau relație. În aceste cazuri este ideal să fii asistat în acest proces de adaptare de cineva de specialitate. Pe lângă calificările menționate în CV, în psiholog vei găsi un partener de drum obiectiv, care nu te judecă sub nicio formă, care te acceptă necondiționat (deși poate nu este in totalitate de acord cu acțiunile sau comportamentele tale), are o atitudine deschisă, calmă și empatică. Tot ce împărtășești în cadrul ședinței este confidențial, iar în cabinet (sau mai nou, în mediul online) vei găsi un cadru sigur în care să îți deschizi sufletul și mintea.
Psihologul nu îți dă sfaturi. Nu îți spune ce să faci, ci îți adresează întrebările necesare pentru a te ghida în aflarea răspunsurilor TALE, proprii și autentice. Am avut clienți care la început nu prea înțelegeau de ce vin la mine cu o problemă și eu cu “mintea mea de psiholog” nu le spun cum să o rezolve. Știu că problema ta este compleșitoare și vrei o soluție rapidă, iar terapeutul poate părea o persoană certificată să vină cu o soluție. Dar crede-mă că nu o vrei. Te asigur. Pentru că eu voi oferi o părere din prisma propriului meu filtru mental, care e complet diferit de al tău. Acum te rog să te gândești de câte ori ai cerut ajutorul familiei sau al prietenilor cu rugămintea imperativă “zi-mi ce să fac!” atunci când ai întâmpinat o dificultate. Cu siguranță aceștia au avut cele mai bune intenții, însă s-ar putea să nu fie deloc potrivit pentru tine. Dacă iei o decizie care nu e a ta, în timp iți va dăuna.