Nemulțumirile, tensiunea, discomfortul, certurile, sentimentele negative, senzația că ne-am trezit lîngă un necunoscut chiar dacă am trăit alături mulți ani, sunt câteva din semnalele care arată că în cuplul dumneavoastră s-a instalat sau este pe cale să se instaleze o criză.
Crizele sunt inevitabile în viața cuplului. Întrebările care se pun sunt: Oare cuplul este capabil să treacă printr-o astfel de situație? Dacă da, cum și cu ce urmări?
Răspunsul ar fi în funcție de cuplu, de consistența relației pe care au avut-o și încă o mai au cei doi, de modul în care acel cuplu s-a constituit și a funcționat până la momentul apariției crizei.
Efectele crizei diferă de la cuplu la cuplu. Unele cupluri trec prin această experiență grea și consumatoare învățând și crescând, iar aletele se destramă pentru ca mai apoi partenerii, marcați eșecul pe care l-au trăit, să intre în alte relații care vor funcționa și se vor rupe la fel, ori să nu mai aibă curajul de a mai intra într-o nouă relație. Experiența unui cuplu care nu a funcționat și care s-a rupt din diferite motive tinde să-i urmărească pe cei doi, influențându-le relațiile viitoare. Chiar dacă aceștia refuză să recunoască eșecul relației, multe lucruri neterminate și rămase nespuse vor aduce îndoială în sufletul lor, lăsând loc gândurilor și trăirilor care nu le dau pace nici într-o altă relație pe care o vor împlinită. Toate acestea nu s-ar întâmplat dacă cei doi și-ar fi dat o șansă unul celuilalt încercând să înțeleagă ce s-a întâmplat cu ei și cu relația lor. Acest lucru poate i-ar fi ajutat să meargă mai departe împreună, iar dacă nu în mod sigur i-ar fi eliberat și ar fi putut să trăiască alte relații care să le aducă împlinirea mult dorită.
Situții care pot duce la instalarea crizei cuplului:
- divergențe, discuții, tensiuni legate de sarcină dorită sau nedorită;
- hotărârea de a deveni sau nu părinte;
- pierderea unei sarcini sau a unui copil;
- maternitate și postmaternitate;
- intrarea în viața de părinte;
- diferite probleme ale copiilor: boală, intrarea în adolescență, plecarea la studii etc.
- perioade de separare sau divorț
- schimbări survenite în viața cuplului: loc de muncă, profesie, oraș, țară etc.
- probleme de sănătate ale unuia din parteneri
- probleme de sănătate ale unuia din mambri familiei extinse
- decesul unuia din membri familiei extinse
- relații proaste sau conflictuale cu familia extinsă
- implicarea nesănătoasă a unuia din membri familiei extinse în viața cuplului (părinți, socrii etc.);
- indecizia de a rămâne în relație
- dificultăți de comunicare și relaționare
- probleme legate de sexualitate
- gelozia unuia din parteneri
- agresiune fizică sau verbală a unuia din parteneri
- alte dificultăți aduse în cuplu de familia extinsă
- infidelitatea unuia din parteneri etc.
(psiholog psihoterapeut Anca-Elena Vințeanu)
Chiar curios. Cea ce am vazut pe saitul dvs. despre Criza în cuplu | Cabinet Psihologic Bucure?ti m-a ajutat sa inteleg mai bine anumite lucruri. Te felicit pentru conceperea cabinet-psihologic-bucuresti.ro, care e un site care merita citita.
Dupa ce am citit despre Criza în cuplu | Cabinet Psihologic București, nu am putut sa nu le recomand si prietenilor
mei din Romania.